I Jobbiga tjejer tas vi åter med till Frejaskolan där Tilde, Eleni och Jasmine går. Serien inleddes med Fula tjejer där ett instagramkonto stod i centrum. Även denna gång spelar sociala medier en stor roll, vilket är en självklarhet idag. Mest av allt gillar jag hur vi får läsa chattrådar som tjejerna har där det kommenterar allt som händer. Det ökar tempot och förtydligar samtidigt det som sker. Tydligt utan att vara övertydligt.
Lisa Bjärbo, Sara Ohlsson och Johanna Lindbäck sparkar igång bok två rejält med en brand i skolans idrottshall och sedan följer fler bränder. Fokuset i första delen av boken är att hitta gärningspersonen. Där Fula tjejer introducerade karaktärerna och beskrev deras gemensamma jakt på ägaren till instagramkontot, är Jobbiga tjejer mer fokuserad på vikten av feminism och en bättre, mer jämlik skolmiljö. Vi vet att killar tar mer plats i klassrummet och att de inte sällan ursäktas i högre grad än tjejer när de säger eller gör olämpliga saker. Kanske blir det lite undervisande ibland, men så tänker jag på målgruppen och landar i att jag tror att det är bra. På samma sätt som Bianca Kronlöf ger argument till äldre tjejer och kvinnor i sin bok Brev till mannen, förser författarna yngre tjejer med bra argument och peppar dem att våga ta plats och förändra sin situation.
Något jag funderat en del över är hur det skulle gå att läsa Jobbiga tjejer i helklass. Spontant tänker jag att läsningen skulle leda till många intressanta samtal kring hur miljön i skolan ska vara, hur elever bör bete sig och det faktum att ordningsregler inte sällan bara blir ord på ett papper. Det krävs dock en modig och trygg lärare eftersom killar som läser skulle kunna hamna i försvarsläge, precis som karaktärerna i boken gör. Det hade kanske behövts fler vettiga killar som förebilder än Johannes, Tildes bror, men Timmy kanske kan utvecklas?!
Samtidigt är vi i skolan bättre på att sätta killar i centrum än att ta hänsyn till tjejerna. Det gäller inte minst när det kommer till läsning. Hur ska vi få killar att läsa? Hur hittar vi bra böcker med killar i huvudrollen? Missförstå mig rätt, jag tycker verkligen att det behövs fler bra ungdomsböcker, gärna skrivna av manliga författare med killar i huvudrollen, men likaväl som vi förväntar oss att tjejer ska läsa böcker skrivna av män med killar i huvudrollen, måste vi förvänta oss att killar ska kunna läsa ungdomsböcker av kvinnor med tjejer i huvudrollen. Mest av allt skulle jag dock vilja ha en riktigt peppig bokcirkel med tjejer som tillsammans läser Jobbiga tjejer och startar en revolution.
Om boken
Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, Gilla Böcker, (2021), 12-15 år, 304 sidor
Del två i serien som inleds med Fula tjejer.
Till boken finns en lärarhandledning som författarna gjort. Den hittar du här.
1 kommentar
Svaga tjejer – Boktips för unga · oktober 2, 2022 kl. 18:03
[…] De andra delarna i serien heter Fula tjejer och Jobbiga tjejer […]
Kommentarer är stängda.