Mina brott, utbrott och sammanbrott av Åsa Stenholm handlar om Sebastian som försöker navigera i en vardag på högstadiet som är minst sagt svårbegriplig ibland. Egentligen är mycket svårbegripligt ganska ofta för Sebastian och han har svårt att hantera saker som andra inte ens reagerar på. Som vissa ljud till exempel. Sebastian har autism och det påverkar hans sätt att uppleva och tolka världen. Hans bästa kompis Axel har istället adhd, vilket betyder att han är mycket bättre på att förstå andra människors agerande än Sebastian är. De hjälper varandra och försöker överleva högstadiet utan allt få allt för stora men. Det går väl helt ärligt sådär.

Vi träffar Sebastian och Axel under en vecka då väldigt mycket går fel. Sebastian får ett spel på sin lärare i träslöjd och slår henne. Det är inte hårt, det hårda slaget får väggen ta emot, men även om Sebastian är fullt medveten om att det inte är okej att slå andra, går sammanbrottet inte att förhindra. Läraren vill att han ska jobba snabbare för att kunna få betyg, men för Sebastian är det omöjligt. Han blir extra störd när hon knackar på hans hörlurar för att få uppmärksamhet. Ljudet sätter igång något hos honom. Vad läraren inte vet är att allt måste vara perfekt för att Sebastian ska bli nöjd och i slutet av varje lektion är det någon som ser till att den sak han håller på med får en mindre skada, vilket gör att Sebastian måste börja om nästa lektion.

Av sin bror har Sebastian fått en bok att skriva ner saker i. Det är ingen regelrätt dagbok, utan ett sätt att reda ut situationer som han inte förstår. Ofta hinner Axel hjälpa honom genom att teckna en förklaring till en persons agerande, men det är inte alltid buskapet går fram. Eftersom Sebastian har svårt att tolka vilket humör andra människor är på, har han ibland svårt att gå in rätt i situationer. Han missuppfattar vad som händer och allt blir fel. Sebastian har högt IQ, men väldigt dålig social förmåga.

Axel hamnar också i trubbel när Max, en kille på skolan, vill köpa hans adhd-medicin. Eftersom Axel ser Max som en biljett in i det mer populära gänget vill han gärna hjälpa honom, men hans mamma ger honom en tablett om dagen och den behöver han själv för att fungera. Istället fixar Axel och Sebastian koffeintabletter och ginseng som de ger Max i hopp om att han inte ska förstå skillnaden. Det här leder till en rad allvarliga samtal med skolpersonal och föräldrar. Axel får utegångsförbud, men eftersom Sebastian helst av allt stannar hemma oavsett, blir det spelförbud för honom.

Mina brott, utbrott och sammanbrott är en rolig och bra bok om att vara annorlunda och samtidigt en helt vanlig tonåring. Sebastian berättar ärligt om sitt liv och det märks att Åsa Stenholm själv har autism, för det är tydligt att hon vet vad hon talar om. De svårigheter med till exempel ljud och många andra intryck som Sebastian har beskrivs på ett väldigt bra sätt och det är lätt att förstå hans utbrott och sammanbrott. Det är intressant att uppleva högstadiet genom Sebastians ögon. Som när han beskriver en fest på ett väldigt roligt och skruvat sätt, samtidigt som den beskriver verkligheten precis som den är. Det många tycker är normalt, eller i alla fall låtsas är normalt, är helt knäppt för Sebastian. Läsningen påminner om Clara Törnvalls Vanliga människor som verkligen ifrågasätter vad som är normalt och vad som är avvikande. Båda böckerna är riktigt bra läsning för högstadieåldern, varför inte i kombination.


Om boken

Mina brott, utbrott och sammanbrott av Åsa Stenholm, Rabén & Sjögren, (2023), 12-15 år, 201 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.