Två unga berättar historien i Christina Lindströms bok Jag vill dig. Dante är den som känns som den egentliga huvudpersonen. Det är också han som hamnar i en prekär situation i inledningen av boken, när han blir vittne till en olycka som Valentin, en kille i hockeylaget Dante tidigare spelade i, råkar ut för. Valentin är ingen trevlig person och det faktum att Dante var på plats vid olyckan gör att rykten sprids om att han skulle ha orsakat den.
Elsa är den andra huvudpersonen och hennes syster Lovisa är kär i Valentin. Det är som om förälskelsen i en riktigt elak typ är en del av hennes destruktiva livsstil. Lovisa har mått dåligt länge och behandlats för en ätstörning. Allt i familjen har kretsat runt henne och till och med flytten till Göteborg gjordes för hennes skull. Elsa bara hänger med och försöker forma ett eget liv så gott det går.
Så möts Dante och Elsa. Dante, som har riktigt dåligt självförtroende på grund av en ansiktsförlamning i halva ansiktet och en kropp som han har svårt att tro att någon skulle kunna acceptera. Hans enda vän är Teo, som trots sin rullstol har ett fantastiskt självförtroende. De går alla tre på samma gymnasieskola och snart börjar Dante och Elsa umgås. De ses till exempel när Dantes alkoholiserade pappa spelar med sitt band på Elsas föräldrars restaurang.
Det är två trasiga själar vi får möta och de känns väldigt mycket yngre än de är. Mer högstadiet än gymnasiet. Trots detta är det lätt att tycka om dem. Sedan kan jag tycka att författaren kanske öst på lite väl mycket med hinder och svårigheter i deras liv. Nu är det på gränsen till spoiler, men en händelse med en släkting till Elsa i slutet av boken spolas förbi snabbt och problematiseras inte alls. Med tanke på den mycket problematiska organisation som är aktiv och nu bara nämns i förbifarten, känns det inte riktigt bra i magen att läsa. Det är för allvarligt för att bara nämnas och borde blivit en större grej. Då hade boken å andra sidan dragit i väg åt ett helt annat håll, så bäst hade kanske varit att helt ta bort det sidospåret. Om du som lärare har tänkt att använda boken i undervisningen, är det viktigt att du läser den själv först och är beredd på de samtal som är nödvändiga för att problematisera.
I övrigt är boken bra, men fokuset på kärleken mellan Dante och Elsa hade gärna fått vara ännu större, då det är en härligt, pirrig berättelse om den första, riktiga förälskelsen. Jag vill dig väcker känslor, men visar också att det faktiskt finns hopp om kärlek även för den som har ett minst sagt komplicerat liv och inte minst en komplicerad syn på sig själv. Det är fint. Lindströms styrka är också att hon lyckas få in en hel del humor mitt i svärtan och det gör att läsningen blir ljusare och lättare.
Om boken
Jag vill dig av Christina Lindström, B Wahlströms, (2024), Unga vuxna, 278 sidor
0 kommentarer