Michael Morpurgos Kensukes rike är en klassisk robinsonad som nu också landat på skolverkets läslista för mellanstadiet. Vi pratade häromdagen i kollegiet om avsaknaden av några klassiska verk i listan som skulle kunna bidra med att bygga upp referensramarna för eleverna, någon grekisk myt eller någon klassiker. Vi vet att det som eleverna i mellanstadiet möjligen tänker på när de hör om någon som överlever på en öde ö är realitysåpan Robinson. Robinson Crusoe och Fredag är tämligen okända men Morpurgo skriver i sin roman en äventyrsberättelse som har många likheter med just Robinson Crusoe. Den börjar i sent 80-tal med att pojken Michaels föräldrar blir arbetslösa och de satsar sina sista pengar på att köpa ett segelskepp. Familjen beger sig ut på en seglats jorden runt och under tiden så skriver pojken en loggbok. Det är den som berättaren, den nu vuxne Michel, har återfunnit och bygger sin historia utifrån. Pojken besöker hamnar jorden runt ändra fram tills att familjens hund ramlar överbord och i räddningsförsöket så försvinner också pojken ner i havet. De spolas iland på en öde ö och när de vaknar upp så står det både vatten och frukt bredvid dem.

Det visar sig vara en åldrad japansk man som bor på ön, han har levt isolerad mycket länge och när de så småningom lärt känna varandra lite så byggs en gemenskap upp mellan pojken och mannen. De lär av varandra och när chansen till räddning kommer så är det inte självklart för dem att bryta upp. Det här är en bok som passar mycket bra att bygga upp ett tema kring. Där finns så många ingångar i texten och så mycket att diskutera och tar reda på mer om. Både geografi och historia är givna att ta in i läsningen och i mellanstadiet är det vanligt att man jobbar med ett skrivprojekt som heter just Ön (finns en googling bort) och har man tänkt sig att använda det upplägget så är det perfekt att högläsa Kensukes rike som inspiration. Boken är berättad i jag-form och det gör att det är lätt att leva sig in i äventyret.

Extra spännande är det att koppla samman berättelsen om den ensamme japanske mannen på ön med verkliga händelser, bara en googling bort finns flera exempel på just japanska soldater som för att behålla sin heder har gömt sig i slutfasen av det andra världskriget och levt isolerade under lång tid. Att Morpurgo avslutar sin bok med ett fiktivt brev är också spännande och kan säkert väcka diskussioner i klassrummet. Är det sant bara för att författaren skrivit att han fått ett brev från Kensukes son? Hur kan vi veta det?

Om boken

Kensukes rike av Michael Morpurgo, En bok för alla, (2011), 9-12 år, 149 s


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.