Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström är en av de banbrytande barnböcker som kom ut 1945. Tillsammans med Lennart Hellsing, Astrid Lindgren och Tove Jansson så leddes skrivandet för barn in på nya vägar och det finns så mycket forskat och omskrivet av litteraturvetare om just de här böckerna att jag inte skall ens försöka. Men jag kan ta mig an känslorna nu när jag så här nästan 50 år senare läser Kulla-Gulla igen.

Jag förstår precis varför jag läste hela serien om och om igen som barn, jämte serien om Det lilla huset på prärien av Laura Ingalls Wilder är det de böcker jag läst absolut flest gånger. Jag kunde plöja hela serien på en helg och när den var slut så började jag om. Bäst gillade jag de två första böckerna som berättar om när Gunilla-Gulla kommer som 12-årigt hjälpehjon till torpet Kulla och hur hon med omtänksamhet, vänlighet och mod tar sig an det svåra livet i det fattiga torpet. För min egen del så kan jag relatera då jag har nära släktingar som vuxit upp i mycket små omständigheter på torp och en mormor som var äldst av 12 syskon på ett torp som hörde till godset Stora Djupsås, Västergötland. Hårt arbete var vardag och utbildning, särskilt för flickor, var avlägset.

Boken finns med på Skolverkets läslista för mellanstadiet och där passar den utmärkt. Barns villkor i olika tider och en påminnelse om att det liv som beskrivs i boken bara är några generationer bort är så spännande att arbeta kring. Boken är skriven 1945 och skall skildra tidigt 1900-tal. Språket är för många elever idag ålderdomligt, dessutom är dialogerna skrivna på dialekt och det krävs säkert ett rejält språkligt arbete i klassrummet för att dyrka upp berättelsen. Den behöver högläsas och samtalas om, boken finns också som ljudbok och kanske är det något enklare att lyssna till småländskan än att läsa? Jag tänker mig ändå att berättelsen kan fånga eleverna i tidiga mellanstadieåldern, rättvisa och att stå upp för de svaga är något som ofta engagerar. Kulla-Gulla är ett viktigt tidsdokument och hör till klassikerna, en mer nyskriven roman som jag också kan rekommendera är Sågverksungen av Vibeke Olsson som skildrar samma tid men i annan miljö.

Om boken

Kulla-Gulla av Martha Sandwall-Bergström, Bonnier Carlsen, (1945), 128 sidor


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.