”Undervisningen ska bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med såväl de nordiska grannspråken som de nationella minoritetsspråken.” kan vi läsa i kursplanen för svenska för grundskolan och kanske har man som lärare behov av att hitta material?

Tio pinnar i luften är en antologi som presenterar texter, dikter, ramsor, gåtor, lekar och sånger på de fem nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. I Sverige talas ungefär 200 språk men de nationella minoritetsspråken har en särställning och de är också På varje uppslag kan man läsa t ex dikten både på svenska och samiska bredvid varandra och allt är illustrerat av Amanda Eriksson. Gunilla Lundgren har på skolverkets uppdrag samlat ihop en textskatt som passar utmärkt att använda i undervisning och det är en fin blandning av olika texttyper, både lite längre sagor och berättelser likväl som korta gåtor och ramsor. Någon instruktion för lek och ett recept hittas också och kul med en ritsaga på romani chib, titeln kommer förresten just från en finsk utelek.

Jag kan tänka mig att boken passar bra att använda redan på förskolan och den finns med på skolverkets läslista för just förskolan, men med det sagt så är det här en bok som passar både i förskoleklass och på lågstadiet. Jag tänker mig att den kan vara fin att tipsa om också till föräldrar, jag är van vid att vara med på föräldramöten i förskoleklass för att prata om läsning och då alltid ha med böcker på flera olika språk. Tio pinnar i luften är given i ett sådant sammanhang. Jag kan också tänka mig att många av de dikter som presenteras mycket väl kan finnas med i ett dikttema på mellanstadiet, det här är en antologi som passar perfekt att koppla till både svensk- och SO-undervisningen. Den enda invändningen jag har är att bilderna ibland är lite barnsliga, det skulle kunna avskräcka lärare att använda innehållet tillsammans med äldre elever. På mellanstadiet så är det där med barnsliga bilder ofta lite känsligt, texterna däremot är det många som också äldre elever kan identifiera sig med.

Institutet för språk och folkminnen har en fin hemsida om man vill lära sig mer om de nationella minoritetsspråken och de tipsar också passande läromedel.

Om boken

Tio pinnar i luften av Gunilla Lundgren (text) och Amanda Eriksson (bild), Skolverket, (2010), 144 s


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.